25.06.2010 г.

Всичко за кафето


Кафето е едно от най-популярните напитки в света. Със своя вкус,аромат и тонизиращо въздействие,то е стратегическа важна суровина в световната търговия. За родина на кафето се смята Етиопия. Своята популярност дължи не на родината си,а на Йемен-от там започва триумфалното му завладяване на света.

История: 
Именно от там арабските търговци първи започват разпространението му. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе"Мока"е наречен на името на йеменското пристанище"Мока",откъдето е тръгнало разпространението му.

Холандците са първите европейци,на които им се е предоставила възможност да засадят кафейно дърво. Много търговци и дипломати са се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва през 1616г.щастието се усмихнало на холандеца Петер Ван Дер Брок,който се занимавал с търговия на йеменското пристанище"Мока". Завръщайки се в родината си,той незабавно посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам.

По-късно през 1658 г. предприемчивите холандци създали и своя плантация кафе в колонията си на остров Цейлон (днес Шри Ланка). Първото публично представяне на кафето във Франция е през 1664г.на официален прием в Лувъра. Людовик XIV го опитал за първи път. Той се оказал страстен любител на кафето. Знаейки това холандската кралица му подарява фиданка кафейно дърво. В последствие били засадени кафейни плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и Карибите. 

Въздействието на кафето: 
Доказано е,че кафето увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Една от основните му съставки е кофеин. Приема на кофеин в умерени количества увеличава скоростта, с която се обработва информацията в мозъка и подобрява времето за реакция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

В помощ на българите - у нас и по света: