1.08.2010 г.

0001 С деца на море или на планина/ S deca na more ili na planina

Когато дойде лятото- сезона на горещото слънце и летните отпуски идва време да помислим, къде да заведем малките си палавници – на море или на планина.Фотоизточник: images.google.

Всичко зависи от възрастта на детето и неговото разположение към околната среда.

Дъщеря ми е на годинка и ми се стори много страшно да я водя на море, а и честно казано четох в мрежата, че за деца от една до две годинки е по подходящо да се водят на планина, тъй като там има богато разнообразие от дървета, храсти и цветенца, това е идеалния момент да опознаят природата от близо. Мои приятелки водиха техните дечица на море и много им хареса, но мене май още ме е страх (на дълъг път с малечка).

Най- благоприятно
е за децата до 2 годинки да се водят на места, които не променят рязко обичайната им среда – най интересно било на село. А тези, които нямат село по възможност отиват на планина или може на така популярния напоследак селски туризъм.Фотоизточник: images.google.

С планинския въздух децата се адаптират по-лесно отколкото при влажността на въздуха и силното слънце на морето. Разходката и чистия въздух в планината отваря в пълен обем дробчетата на децата и ги предпазва (или поне им прави лека профилактика)от астма, различни видове алергии и болести засягащи дихателните пътища.

Йодните изпарения на морето рано сутрин спомагат за профилактика на дихателната система и са най-подходящи за деца с дихателни проблеми и бронхити. Както знаем на море с бебе или малко дете се ходи за не по малко от 10 дни. Краткия престой на море (3-4 дни) само гарантира бърза настинка на малкото човече.

Утре с моето семейство заминаваме за град Сърница на язовир Доспад, била съм там като малка и имам страхотни спомени, много се надявам да изкраме хубаво (мога да ви препоръчам това място ако всичко мине добре) и малката се забавлява. Проверих изрично дали има детски кът и денонощен ресторант – Има, така че събирам багажа и потегляме. И като казах багаж на малко дете за една седмица...

Използвани източници:
http://www.bg-mamma.com/
http://mamita-bg.com/
http://www.moetodete.bg/forum

Списания:
Моето дете и аз
Дете в семейството
Бебе
Бременност
Книгата на д-р Спок

© 2010 Евгения Немска - автор, All rights reserved!
© 2010 Д. L. - издател, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари.

Най-популярните публикации тук: