25.07.2010 г.

i-100705-010_03 Море и Английски език.

i-100705-010_03 Английският език и Морето. Ако да не би имало още и море в съчетание, щяхме ли въобще днес да учим Английски език?

(Angliiskiat ezik i Moreto / English and the Sea)

Веднъж, бъдейки на гости у един сравнително гостоприемен туземен джентълмен и, гледайки трапезата, която той беше отрупал с множество морски продукти – калмари, миди, крабове и др, - аз се пошегувах. Погледнах го сериозно в очите и с много сериозно лице (стоунфейс) казах: „Слушай драги, откъде тия толкова много морски продукти?... Ах, да! Аз забравих – вие имате море!“ Той за миг занемя, а после прихна да се смее.

Тъй че - те имат море, да. И този факт се е оказал смъртоносен за множество хора и народи по лицето на цялото земно кълбо.

Роден от кръв и тирания, Английският език сее кръв и тирания навсякъде, където бива насаждан като официален език.

Като че същото папско проклятие (какво „благословение“ е то?) предизвикало удавянето на Англия в кръв и тирания, продължава линията и сее кръв и тирания навсякъде където се разпространява завоюването.

Някои казват пък иначе: „Където са стъпили, Англичаните са обогатили мястото. Икономически.“

Друг път заговорих в присъствието на един Грък, впрочем също образован: „Гърците почти повсеместно сервилничат пред Англичаните. Недоумявам защо!“ А той внимателно отговори: „Е, вероятно са им донесли нещо. Култура...“ Един представител на Гърците, които се имат за носители на древна култура, ми отговори по този начин! Исторически факт е че „културните“ Англичани в Кипър са драли Кипърските Гърци живи!...

Тъй че – да, те умеят да поробват и същевременно да представят себе си като носители на култура, избавление, обогатяване...

Какво? Странно ли ви звучи един такъв аспект на разглеждане на Английският език – и че този език може, почти навсякъде където е бил насаждан, да бъде свързван с кръв и тирания?... Ако да – то вие просто доказахте верността на предидущата фраза: да, те умеят...

Но ще каже някой: „О, колко песимистични краски!“ Е, хубаво – ние пък простичко ще го информираме, че песимист – това в повечето случаи е един добре информиран оптимист.

На Английски език е подавана командата на дресирания слон-палач да размаже с крак върху дървения пън главата на въстаника-индус!

Дали именно резултат на това вътрешно душевно противене на Английската тирания не представлява и възникването на множество местни диалекти на Английския език по целия свят? Може би то не е единствения мотив, а просто - съществена част от букета мотиви за възникване на съответния местен диалект на Английския: Американски Английски, Австралийски Английски, Ирландски Английски, Малтийски Английски, Индийски Английски, Канадски Английски, Южноафрикански Английски, Сингапурски Английски, Новозеландски Английски и др.

Живеят животните, а на човека е присъщо да желае да живее свободен там където се е родил!

Американският Английски, впрочем както и Американската Революция, сами по себе си и без коментар, са едно достатъчно показателно свидетелство за тази тирания – и достоен отговор на тиранията!

Забележка: Авторът на тази статия има предпочитание към изучаване и говорене на Британския Английски език – просто като класическа форма на езика сред днес съществуващите.

Тъй че – да, те имат море - и така този език е бил разпространен почти повсеместно по земята. Разпространен – насаден с кръв и тирания. Световната клюкарка Англия успоредно с това умее да представи себе си като благодетелка, където и да е стъпила. Ако се наложи обаче да живеете някое време там, бъдете внимателни и изчистете всякакви подобни представи от ума си – че е благодетелка, гостоприемна и „плезънт“ – за да не би да попаднете в капан и да заплатите болезнено за тази своя непредпазливост!

Ако обаче останем само с това тягостно чувство на сърцето – и именно и само с него пристъпим към изучаване на Английския език – едва ли ще бъдем особено ентусиазирани в старанието ни при изучаването. Ето защо – нека към реалистичната и верна представа която придобихме за Английския език и източниците му да поразхвърляме тук-таме и малко мечтателни пухени облачета – и да си кажем:

„О, да! Английският днес е език на целия свят – универсален език. Това е езикът на бизнеса, езикът на науките и технологиите, езикът на комуникациите и медиите. Днес интернет превърна целия свят в едно голямо село – където комшиите могат спокойно да си клюкарстват, в която и точка на топчето да се намират – и най-голяма роля за това изигра именно Английският език! Това е езикът на цивилизования свят (каквото и да означава този термин!). Без Английски език никой днес не може да общува пълноценно, нито да работи професионално. Освен това Английският е най-опростеният език, изчистен от условности и претърпял максимално прогрес и еволюция в резултат от цивилизованото общение на човечеството. Всеки би могъл да го постигне – но трябва все пак да положи известни усилия и да изразходва известно време. Този език несъмнено ще ви бъде от полза в което и място на топчето да сте решил да прекарате остатъка от живота си. Тъй че опитайте и вие!


Използвани източници:
nadomno.forumy.eu
rabota-bg.blogspot.com
nadomnarabota.blogspot.com
internetrabotta.blogspot.com
pari-te.blogspot.com
________________________________________________
© 2010 + Свещеник Иоан (Василевски) - автор, All rights reserved!
© 2010 Д. L. - издател, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари.

Най-популярните публикации тук: