16.06.2010 г.

Отново за приятеля на човека - кучето

(Otnovo za priyatelya na choveka - kucheto)

Да си припомним една прастара история за най-предания приятел на човека - кучето

Фотоизточник: Личен архив

   Напоследък модерна стана темата за кучетата. От телевизионните екрани ежедневно ни засипват с новини за нахапани деца и възрастни. Създаде се психозата, че едва ли не кучето, пък било то и домашно ще нарани свободно движещите се хора. Собствениците на домашни кучета са подложени на своеобразна дискриминация. 


Фотоизточник: Личен архив

  Налага им се да разхождат любимците си вързани на повод. Принудени са да търпят злостни забележки от рода на "Ти дете нямаш ли си, та си тръгнала куче да гледаш?". Не са редки и случаите, когато хората, разхождащи домашните си любимци са били обект на агресия от "загрижени за безопасността на спортуващи хора".

   Дърпани, обиждани, кълнати, тези хора, които, всъщност са прекрасни по характер, обичащи околните си, днес с горчивина споделят своите патила и горчилка. Научно доказано е, че кучето е опитомено преди хиляди години. Това е съществото, което винаги е било до собственика си, защитаващо го от злини, и което никога не би предало човека до себе си.

   Гальовно и жизнерадостно, то нощем спи до ръката, която го храни. Пази стриктно дома от нежелани посещения. С любов следи всяко движение на собственика си. Придружава човека, когато той тръгне на лов за храна ( за себе си и за семейството си). Грижи се за децата на стопанина си. С една дума - раздава всичко от себе си в името на любовта.

   Да, вярно е, че има агресивни кучета. Ротвайлери, питбули... Това са животни, селектирани да се бият по ринговете. Логично, немалко са хората, които искат ограничаването на развъждането им. По същия начин стои въпросът и с породата Дого Аржентино - селектирана да участва в лов на пуми.

 
Фотоизточник: Личен архив

   Не бих казала, обаче, че това се отнася за породата Английски сетер. Едно грациозно, тихо и внимателно животно, разбиращо се прекрасно с децата. Същото би могло да важи и за породите Лабрадор и Голдън Ретривър. Нещо повече, тези животни и днес се развъждат в страната ни.
                                                
 http://labrador-bulgaria.com/site/files/dog2.jpg
Фотоизточник: images.google

    Чрез  необходима дресировка те помагат на слепи хора в борбата им със живота.По-голяма част от кучетата не са в състояние да наранят човека. В стремежа си за оцеляване бездомните животни са в състояние да се нахвърлят на всеки, който би могъл да навлезе в личното им пространство и да им отнеме храната.

   В този ред на мисли се питам: "Дали и ние, хората не сме същите?". Не ви ли приличат поне мъничко на всеки от нас? Не се ли опитваме и ние, задъхани в ежедневието си, да осигурим в дома си храна. Не е ли нашият дом нашата крепост? Ето защо, скъпи хора, не отритвайте кучето. То е приятеля, който никога няма да ви предаде.

   То е съществото, което замърсява природата много по-малко от нас-хората. То е едно безобидно, прекрасно и обичащо същество. И още нещо, над което нека се замисли всеки от нас. Не смятате ли, че онези, които не обичат животните, не обичат и хората? (виж тук)

   Не смятате ли, че онези, които причиняват болка и страдание на животните, не биха се поколебали да причинят болка и на човешко същество? И... Хайде да се спре тази дискриминация към хората, обичащи животните!

Използвани източници:
Личен архив
--------------------------------------------------
© 2009 - 2010, Мария Василева - автор, All rights reserved!
© 2009 - 2010, L.Д. - издател, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари.

Най-популярните публикации тук: